Menu

verbouwing van een open bebouwing \ Hove

Het was de vraag van de klant om de woning energetisch in orde te brengen en de zolderverdieping optimaal te kunnen benutten.

De dakkapellen in het oorspronkelijke dak bevonden zich in de slaapkamers van de eerste verdieping en door de helling van het dak was het niet mogelijk om de zolder te gebruiken op een manier dat er voldoende licht en zicht zou zijn. De helling van het dak gaf bovendien niet voldoende sta hoogte.

De kroonlijst van de dakkapellen wordt nu de kroonlijst van de start van het hellende dak. Daardoor kunnen we de eerste verdieping als een volwaardige verdieping aanzien en zijn we vandaar gestart met een hellend dak. De nokhoogte blijft bewaard.
Op die manier hebben we op de zolder een badkamer, slaapkamer, dressing én terras kunnen voorzien.
In tegenstelling tot het gebruik van alleen veluxen, wat enkel een zicht geeft naar de lucht, hebben we geopteerd om een hap uit het dak te nemen, weliswaar zonder het profiel van de woning te wijzigen. Dit geeft een zeer aangenaam zicht vanuit de slaapkamer (rechtstreeks zicht naar de tuin) en de mogelijkheid om een klein inpandig terras te voorzien.

We hebben het overtollige, niet structurele, aan de woning weggenomen zoals de bakgoten, de houten bekleding aan de zijkant van het hellende dak en natuurlijk de dakkapellen.
Om de hoofdbouw nog meer te veréénvoudigen hebben we gekozen om met 1 materiaal voor gevel en dak te werken en dit in ongeveer dezelfde kleur als de bestaande ramen. Het buitenschrijnwerk werd reeds in een vorige fase vernieuwd. Het buitenschrijnwerk accentueren we enerzijds met raamkaders in de kleur van de ramen en anderzijds accentueren we het bandraam op de eerste verdieping door ook aluminium platen tssn de ramen te voorzien ipv het donker gebeitst hout zoals het oorspronkelijk was.

De gevel en het dak wordt bekleed met antraciet grijze leien (cfr kleur bestaand buitenschrijnwerk), geplaatst in halfsteens verband, genageld. Dit heeft verschillende voordelen: 1) er zijn doorlopende vlakken gevel-dak mogelijk zonder onderbreking. 2) Een bijkomend voordeel is dat we de woning kunnen isoleren zonder een extra fundering rondom te moeten voorzien. 3) het is een heel duurzaam materiaal dat langer mooi blijft in een groene omgeving.
Op die manier kunnen we van de woning een hedendaagse woning maken (aansluitend aan de verbouwing van de bijbouw fase 1) zowel op esthetisch als energetisch vlak.

Daar de huidige erker aan de voorgevel te klein is om met leien te bekleden en om een accent te vormen, gaan we deze nu bekleden met houten verticale latten Voor het raam staan de latten iets verder uit elkaar om nog een zicht naar buiten te geven maar geen inkijk.
Deze latten komen achteraan terug in de borstwering aan het terras. Zo krijgen we een mooi natuurlijk contrast met de leien.

© 2021 - Katrijn Van Roey Motionmill webdesign, seo & internet services