Menu

Nieuwbouwwoning \ Berchem

De oorspronkelijke woning was echter in zeer erbarmelijke staat tgv een brand. Budgettair was het niet interessant om deze te verbouwen, vooral omdat je in de stad een woning kan slopen en heropbouwen aan 6% btw ipv 21% btw.

De oorspronkelijke woning was echter in zeer erbarmelijke staat tgv een brand. Budgettair was het niet interessant om deze te verbouwen, vooral omdat je in de stad een woning kan slopen en heropbouwen aan 6% btw ipv 21% btw.

We wilden aandacht besteden aan de noden die een bewoner nodig heeft door in de stad te leven: een fietsenberging en een tuin/terras.
De fietsenberging vooraan in de woning is van de straat afgesloten met structuurglas. Enerzijds om extra licht binnen te trekken zonder inkijk en anderzijds om geen gesloten gevel te creëren tov de straat. Je voelt op straat de beweging in het huis.

Achteraan werd de bestaande koer verbonden met de tuin van de buur (dochter bouwheer)
De vloerbekleding (gepolierde beton) binnen werd doorgetrokken naar buiten zodat je zowel binnen als buiten een ruimer gevoel krijgt.
Het dak werd ingericht als dakterras, aan de voorgevel afgesloten met alu platen waar ronde openingen van verschillende grootte in werden uitgespaard. Dit geeft extra licht op het terras, zonder inkijk te hebben, en geeft een speels effect in de opbouw van de gevel.

De woonruimtes bevinden zich op de eerste verdieping, de keuken vormt de ruimtelijke scheiding tussen de woonruimte en de eetruimte zonder het visueel contact tussen de voor – en de achtergevel te onderbreken.
Een centrale unit doet dienst als afsluiting van trap, en herbergt de technische ruimte, een tv kast en keuken, zodat alle technieken gecentraliseerd zijn.
Wanneer de bouwheer tv kijkt, is de deur naar de trap afgesloten en bijgevolg ook de zitruimte. Wanneer er geen tv gekeken wordt, verdwijnt deze achter de deur en vormt de unit een gesloten geheel

Belangrijk in deze woning, was het creëren van een tijdloze, praktische woning. De toch wel zeer beperkte oppervlakte werd optimaal benut.

© 2019 - Katrijn Van Roey Motionmill webdesign, seo & internet services